Ze dragen niets bij en voegen niets toe en dan hebben ze ook nog eens geen zin om belasting te betalen. Niet gek dat er kritiek klinkt op een groeiende groep van superrijken uit de tech- en financiële wereld. Zakenblad Quote sprak met enkele experts over het onderwerp.
Belasting Ze vertellen over hoe deze groep, die rijk is geworden bij banken en investeringsmaatschappijen, zich over de hele wereld beweegt om de belastingdiensten te ontlopen. "Voor ons is belasting betalen een plicht, maar voor hen is het een keuze," aldus Ewald Engelen, financieel geograaf, politicus en publicist in Quote. "The world is their oyster. In Londen heb je als expat een zogenaamde non domestic-status, waarmee je toegang hebt tot speciale belastingvoorzieningen. En dan heb je daar nog een leger aan juridische adviseurs en accountants die de belastingdruk voor je kunnen minimaliseren."
Geen binding Deze financiële superelite woont in steden als Singapore en Londen schrijft Quote. Maar ze verhuizen net zo gemakkelijk naar een ander land. "Stel dat er door de brexit iets verandert in de aantrekkingskracht van Londen, dan stijgen ze net zo makkelijk op en gaan ergens anders heen. De relatie met de fysieke omgeving is heel losjes."
Doorvoerland Politicoloog en emeritus hoogleraar politieke theorie Meindert Fennema noemt Nederland ook een clubhuis voor de rijken."Nederland is een sink country. We zijn een doorvoerland met een lobbyist en geen minister-president aan het hoofd. Wij hebben altijd het idee gehad dat als rijken uit de hele wereld hier naartoe komen om geld door te sluizen, er ook wel wat voor ons van tafel zal vallen. Weinig verheffend allemaal. Wij hebben niet de diepgewortelde ideeën over de welvaartsstaat en -verdeling die je in Scandinavië bijvoorbeeld wel hebt. De gemiddelde CDA’er is voor een dubbeltje te koop."