Nederlanders zijn schathemeltje rijk. De rijkdom is alleen nogal ongelijk verdeeld. Maar het netto financieel vermogen per hoofd van de bevolking is na de VS, Zwitserland en Denemarken het hoogste ter wereld.
Dat komt onder meer doordat de pensioenpot wordt meegerekend en we veel sparen. Verder zijn de rijke oliestaten uitgesloten van het Global Wealth Rapport van kredietverzekeraar Euler Hermes, onderdeel van verzekeraar Allianz.
Het gemiddelde netto vermogen in Nederland bedroeg vorig jaar 114.287 euro, 14.000 euro meer dan een jaar eerder. Daar staat overigens tegenover dat Nederlanders samen met de Denen ook de hoogste schulden hebben van Europa, wat weer te maken heeft met de hoge hypotheken die we hier afsluiten.
Voor het eerst in elf jaar, toen het rapport voor het eerst verscheen, gaat het totaal van alle bezittingen in Nederland door de grens van 200 biljoen euro, 9,7 procent meer dan een jaar eerder. Dat komt onder meer doordat er in coronatijd veel gespaard is, maar vooral doordat de aandelenkoersen omhoog vlogen.
Het afgelopen jaar zijn vooral de rijken rijker geworden. Nederland staat nu op plaats zes van landen met de meest ongelijke welvaartsverdeling. Dat komt wederom door de hoge hypotheekschuld van de gemiddelde Nederlander.