Geen nieuwe technologie nodig: zo kunnen we de aarde nú al koelen

Klimaat, natuur en milieu
maandag, 28 april 2025 om 16:45
98320164 m
Klimaatwetenschappers hebben ontdekt dat het afkoelen van de aarde veel eenvoudiger zou kunnen zijn dan tot nu toe werd gedacht. Een team onderzoekers van University College London ontdekte dat we hiervoor gewoon bestaande vliegtuigen kunnen gebruiken, in plaats van speciaal ontwikkelde toestellen.
Het gaat om een techniek waarbij deeltjes in de atmosfeer worden gebracht om zonlicht terug te kaatsen. Tot voor kort dachten wetenschappers dat dit alleen kon met speciale vliegtuigen die extreem hoog kunnen vliegen. Maar nu blijkt dat gewone vrachtvliegtuigen zoals de Boeing 777F ook prima geschikt zijn voor deze klus.
De truc zit hem in de locatie. Door de deeltjes boven de poolgebieden los te laten, op 'slechts' 13 kilometer hoogte, kan al een behoorlijk koelend effect worden bereikt. Wetenschappers mikken op ongeveer dezelfde hoeveelheid deeltjes die bij de uitbarsting van de vulkaan Mount Pinatubo in 1991 vrijkwam, wat toen zorgde voor een merkbare daling van de wereldwijde temperatuur.
Toch kanttekeningen
Deze aanpak heeft wel wat haken en ogen. De methode is ongeveer drie keer minder effectief dan wanneer je de deeltjes op grotere hoogte zou loslaten. Daardoor heb je meer deeltjes nodig om hetzelfde effect te bereiken, wat weer kan leiden tot bijvoorbeeld meer zure regen. Ook werkt het minder goed voor het afkoelen van de tropische gebieden, waar de klimaatproblemen juist het grootst zijn.
Nieuwe toestellen zijn duur
Toch zien de onderzoekers belangrijke voordelen. Het ontwikkelen van nieuwe, superhoge vliegtuigen zou namelijk wel tien jaar kunnen duren en miljarden kosten. Met bestaande vliegtuigen zou je veel sneller kunnen beginnen, al moeten deze wel eerst worden aangepast voor hun nieuwe taak.
De wetenschappers zeggen wel dat dit geen snelle oplossing is voor klimaatverandering. De techniek moet geleidelijk worden ingevoerd om plotselinge temperatuurschommelingen te voorkomen. Het terugdringen van broeikasgassen blijft bovendien cruciaal voor klimaatstabiliteit op de lange termijn.