Nederland is socialer dan je soms zou denken: ons land is het enige in de hele EU waar een bijstandsuitkering genoeg is om uit de armoede te blijven. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie, die landen oproept hun sociaal stelsel te verbeteren.
95 miljoen inwoners van de Europese Unie, oftewel 20 procent van de totale bevolking, leven onder of op de armoedegrens. Door de inflatie dreigt de situatie nog te verergeren. Op dit moment is Nederland het enige land waar iemand in de bijstand, inclusief toeslagen, 60 procent van het gemiddelde inkomen in een land haalt, wat de Europese Commissie als grens beschouwt voor armoede.
Luxemburg, Denemarken, Italië en Ierland volgen daarna: wie van een uitkering leeft, zit daar 10 tot 20 procent onder die grens. In Roemenië en Bulgarije is de situatie het meest schrijnend: de bijstand ligt er 80 procent onder de armoedegrens.
EU-lidstaten bepalen zelf hoe hun sociale zekerheid eruitziet. De Europese Commissie kan alleen aanbevelingen doen. De commissie adviseert nu veel landen om hun uitkeringen te verhogen én mensen die de steun ontvangen te motiveren om werk te zoeken, onder meer door het lonender te maken en dus toeslagen niet direct af te schaffen zodra iemand aan de slag gaat.