Nooit eerder zochten zoveel mensen een andere baan: "Hun macht is groter dan ooit"

Economie
vrijdag, 11 oktober 2024 om 18:11
bijgewerkt om vrijdag, 11 oktober 2024 om 18:16
anp 506787118
Het aantal werknemers dat actief naar een andere baan zoekt, is het hoogste in zes jaar. Maar liefst 13,5 procent wil wat anders gaan doen.
Arbeidsmarktanalist Arjan Ruis ziet dat vooral meer mensen met een vaste baan op zoek zijn. "De arbeidsmarktactiviteit neemt aan de ene kant toe omdat mensen meer mogelijkheden zien nu veel werkgevers hard op zoek zijn naar personeel", vertelt hij in De Telegraaf. "Daardoor zijn er meer vacatures en worden mensen vaak benaderd. Maar er valt ook meer te halen, waardoor opportunisten dit moment ook aangrijpen om ergens een hoger salaris te krijgen.”
Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen van Tilburg University merkt hetzelfde op. "Door de krappe arbeidsmarkt liggen er veel kansen voor werknemers. Ze merken dat hun macht groter dan ooit is.”
Zo krijgt bijna de helft van de baanvinders meteen een vast contract. Dat is een record. "Voorheen durfden mensen het risico om over te stappen niet altijd te nemen. Als je ergens dertig of veertig jaar werkt, verlies je dan mogelijk opgebouwde voordelen of moet je beginnen met een jaarcontract. Nu kun je bij een overstap direct een vast contract eisen”, aldus Wilthagen.
Een groot deel van de baanzoekers - maar liefst 37 procent - maakte het afgelopen jaar ook al een overstap. Zij waren daar dus niet tevreden mee en zoeken weer verder.
Dat ziet ook loopbaancoach Maartje Jonker. "Mensen ontdekken dat ze meer eisen kunnen stellen aan hun baan omdat werkgevers zo op zoek zijn. Het is veiliger dan ooit om een stap te maken.”