Of je nu een automonteur zoekt, een leraar of een belastinginspecteur, aan allemaal is een enorm tekort en dat zal de komende jaren zo blijven. Uitzendconcern Randstad pleit er in De Telegraaf dan ook voor om werknemers uit het buitenland te halen.
Volgens de cijfers van Randstad staan er op dit moment 400.000 vacatures open. De verschillen per sector zijn groot. "Waar het krap is wordt het krapper, en waar je nu een ruimte ziet ontstaan wordt het nog een beetje ruimer”, zegt Randstad-arbeidsmarktexpert Bart van Krimpen. Door de vergrijzing ontstaan grote problemen in de bouw, de techniek en de zorg. Daar stromen tegen 2028 meer mensen uit dan erbij komen. Ook aan juristen is een groot tekort.
Volgens het CBS kwamen er in het laatste kwartaal van vorig jaar 45.000 banen bij, ondanks een kwakkelende economie. Nederland heeft al een tijd de krapste arbeidsmarkt van Europa. Voor elke 100 werklozen zijn er 114 vacatures.
"Het is een misvatting om te denken dat we dit met mensen die nu nog langs de kant staan, kunnen oplossen”, zegt Randstad-baas Jeroen Tiel. "Natuurlijk moeten we daaraan werken, dat doen we ook. Maar we ontkomen er niet aan daarnaast mensen uit het buitenland te halen. De discussie over arbeidsmigranten en kenniswerkers is totaal gepolariseerd. Alles wordt op een hoop gegooid.”
Maar arbeidsmigranten zijn simpelweg broodnodig om onze economie draaiende te houden en onze zorg op peil.