Planbureau: bank en overheid te veel verweven

Economie
door anp
donderdag, 21 maart 2019 om 8:04
planbureau bank en overheid te veel verweven1553153052
Europese banken en nationale overheden zijn nog vaak nauw met elkaar verweven. Grote financieel dienstverleners in bijvoorbeeld Italië en Spanje hebben relatief veel staatsleningen op de balans staan. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) kan dat tot problemen leiden in Europa, omdat publieke begrotingsproblemen direct kunnen overslaan naar de bankensector.
Binnen de eurozone gaan daarom stemmen op om banken te dwingen hun blootstelling aan overheden af te bouwen. Volgens het CPB gebeurt dit in bepaalde landen amper. De grootste Italiaanse bank, UniCredit, bouwde zijn portefeuille overheidsschulden nauwelijks af ten opzichte van 2016. Dat terwijl Italië onlangs op het strafbankje werd gezet omdat de overheidsbegroting niet aan de regels van de Europese Commissie voldeed. De Franse bank BPCE en het Spaanse Santander kochten zelfs voor tientallen miljarden euro's aan staatsleningen van de eigen overheid bij.
Volgens het CPB kunnen strengere regels over het aanhouden van overheidsschulden helpen de risico's te beperken. In Nederland is de blootstelling van de bankensector aan de overheid overigens beperkt. Dat komt doordat BNG Bank een belangrijke financier van de publieke sector is.