BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz wil dat het minimumloon wordt verhoogd om zo de kwakkelende
economie van Duitsland te steunen. Ook moeten Duitse bedrijven meer arbeidsmigranten uit het buitenland halen om grote personeelstekorten aan te pakken. Dat zei Scholz in een speech tegen de Duitse werkgeversorganisatie BDA.
Volgens Scholz zou een hoger minimumloon meer mensen aanmoedigen om te gaan werken en ook de binnenlandse vraag aanjagen. De SPD-partij van Scholz heeft in haar verkiezingsprogramma een plan staan om het minimumloon te verhogen naar 15 euro per uur, van de huidige 12,41 euro.
Duitsland kampt ook met toenemende vergrijzing waardoor er steeds grotere personeelstekorten zijn. Dat kost de Duitse economie vele miljarden aan verloren productie. De Duitse regering heeft al regels rond arbeidsmigratie versoepeld om zo meer vakkrachten uit het buitenland te halen. Scholz gaat deze week met een grote bedrijfsdelegatie naar India om daar arbeidsmigratie naar Duitsland te promoten.
Autosector in de knel
Duitsland kampt met name met zwakte in de industrie, waaronder in de belangrijke Duitse autosector. Berlijn verwacht nu dat er dit jaar krimp zal zijn van de grootste economie van Europa, terwijl eerder nog werd gerekend op groei. Scholz zei tegen de BDA dat er een "slecht humeur" heerst over de economie. "We moeten samen uit deze slechte situatie komen."
Onlangs verklaarde de bondskanselier nog dat er nieuw beleid nodig is om de Duitse industrie te helpen. Hij heeft brancheorganisaties en vakbonden uitgenodigd voor een bijeenkomst later deze maand om te praten over dit nieuwe beleid.