Stressklachten met 30 procent omhoog in 5 jaar

Economie
door anp
dinsdag, 24 september 2024 om 5:26
bijgewerkt om dinsdag, 24 september 2024 om 7:34
anp240924057 1
Het ziekteverzuim door stressgerelateerde klachten is in de afgelopen vijf jaar met 30 procent toegenomen. Dat melden arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare. Het gaat dan bijvoorbeeld om verzuim door overspanning of een burn-out. De arbodiensten spreken van een zorgwekkende stijging en een risico voor de arbeidsmarkt en maatschappij.
In de periode van juli 2023 tot en met juni van dit jaar werd een toename van het verzuim door stressklachten met 8 procent gemeten. Het totale verzuimpercentage ging licht omhoog tot 4,7 procent. Het hoogste verzuim was in de sectoren zorg, industrie en vervoer en opslag. Volgens het onderzoek wordt een op de vier verzuimdagen veroorzaakt door stressklachten. De verzuimduur door stress is gemiddeld 245 dagen en kan oplopen tot meer dan 300 dagen, oftewel tien maanden.
"We zien uitval door deze klachten jaar op jaar toenemen", aldus Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. "Op jaarbasis is die toename al fors. Als we de trend over de afgelopen vijf jaar bekijken, dan is het helemaal zorgwekkend. Een dergelijke toename kan uiteindelijk een risico vormen voor de continuïteit in werkend Nederland, de arbeidsmarkt en de maatschappij in het algemeen."
Volgens Penders begint het vaak met piekeren, lusteloosheid en gespannenheid. "Achteraf worden deze klachten wel herkend door de medewerker, leidinggevende of collega's. Maar als de signalen wel op tijd worden herkend, worden ze niet altijd bespreekbaar gemaakt. Dat is jammer, want juist in die vroege fase kun je met kleine aanpassingen er dikwijls voor zorgen dat klachten niet erger worden en misschien zelfs voorkomen dat iemand uitvalt", zegt Penders.