Ben je nog steeds afhankelijk van gas om te koken, te douchen en hun huis warm te houden, dan zul je dat de komende jaren gaan merken in de portemonnee. Het ziet er namelijk naar uit dat de gasrekening in de nabije toekomst met honderden euro’s omhoog zal schieten.
Volgens berekeningen van onderzoeksbureau CE Delft, in opdracht van energieleverancier Essent, gaan huishoudens in 2030 maar liefst 400 euro per jaar meer kwijt zijn aan gas dan in 2023 in het minst rooskleurige scenario.
Hoeveel we precies voor gas betalen in 2030, dat is koffiedik kijken. Er zijn tal van factoren die de prijs beïnvloeden, van weersomstandigheden, vraag en aanbod, tot geopolitieke spanningen.
Maar helaas zijn het niet alleen die externe invloeden die de prijs voor huishoudens bepalen. Ook een aantal beleidsmaatregelen gooit roet in het eten, en dat zal de consument gaan voelen. We zetten vier redenen op een rij:
Laten we beginnen met de belastingen. De energiebelasting op gas is dit jaar met 9 cent per kuub omhooggegaan. Het lijkt erop dat het nieuwe kabinet daar volgend jaar weer 4,8 cent van af gaat halen, maar uiteindelijk blijft er dan nog een netto verhoging van 4,2 cent over vergeleken met vorig jaar.
Dan de zogenoemde bijmengverplichting, die vanaf 2026 van kracht wordt. Gasleveranciers zullen verplicht een bepaald percentage 'groengas' in hun gas moeten mengen. Goed voor de planeet, maar slecht voor de portemonnee, want groengas is duurder. Volgens schattingen gaat dit de gasprijs met zo'n 12 tot 17 cent per kuub omhoog jagen.
Alsof dat nog niet genoeg is, komt daar ook nog het emissiehandelssysteem bij. Gasleveranciers moeten gaan betalen voor de uitstoot die ze veroorzaken, en zoals we allemaal weten, worden zulke kosten doorgaans één op één doorberekend aan de consument. Reken dus op nog eens 7 tot 10 cent extra per kuub, aldus CE Delft.
Ook de kosten voor de gasaansluiting gaan omhoog. Er gaan steeds meer mensen van het gas af, waardoor de kosten onder een kleiner aantal huishoudens verdeeld moeten worden. Tegen 2030 zal dat waarschijnlijk zo’n 22 euro extra per jaar kosten.
Alles bij elkaar opgeteld loopt de schade flink op. Als de marktprijs voor gas in 2030 hetzelfde blijft als die van 2023, dan komt een huishouden met gemiddeld verbruik volgens CE Delft uit op een gasrekening van 2290 euro. Dat is een slordige 420 euro meer dan nu.
Maar hoop doet leven: mocht het aanbod van gas stabiel blijven en de weersomstandigheden gunstig zijn, dan zou de gasprijs tegen 2030 zomaar kunnen dalen. In dat scenario, waarbij de gasprijs meer terugzakt naar het pre-2022 niveau, zouden we – ondanks alle verhogingen – zelfs iets goedkoper uit kunnen zijn dan in 2023.
Bron: RTL Nieuws