Dit is de reden dat je natte handdoeken beter niet in de badkamer kunt laten liggen

tips
vrijdag, 11 oktober 2024 om 10:17
anp 506379203
Schimmel op de muren: het is een bekend probleem dat ons allemaal wel eens overkomt. AD-lezer Nelly Djikounou heeft er ook mee te kampen, en vraagt schoonmaakexpert Marja Middeldorp om raad. Ze komt met een aantal praktische tips om schimmel te bestrijden én te voorkomen.
“Laat ik allereerst maar even heel duidelijk zijn. Schimmels zien wij als vervelend en ongemak, maar ze zijn ontzettend nuttig in de natuur”, zegt Middeldorp in het AD. “Ze zijn noodzakelijk bij de afbraak van organisch materiaal zoals bladeren en dood hout. Maar in huis hebben wij ze natuurlijk liever niet. Het is niet goed voor de gezondheid. Ze kunnen bijvoorbeeld astma en andere luchtwegklachten verergeren. Voorkomen is dus beter dan genezen.”
Vocht: het perfecte schimmelbuffet
Vocht en schimmel zijn beste maatjes. De badkamer is dan ook hun favoriete plek om te verschijnen. “De badkamer is een van de vochtigste ruimtes in huis,” legt Marja uit. “Daar kun je dus gemakkelijk schimmel krijgen. Zorg daarom voor goede ventilatie en houd de temperatuur op peil: 's nachts minimaal 15 graden en overdag 18 graden. Belangrijk is ook om na elke douchebeurt alles droog te maken. En die natte handdoeken? Laat ze vooral niet in de badkamer liggen, maar hang ze elders op – buiten drogen is nog beter.”
Heb je toch schimmel ontdekt? Geen paniek, zegt Marja. De beginnende plekken kun je nog makkelijk aanpakken met simpele middelen uit de keuken. “Ga echt af en toe met een speurneus door je huis, want hoe eerder je schimmel ontdekt, hoe minder het zich kan verspreiden en hoe makkelijker het weer schoon is.”
Schimmel verwijderen
Voor de klus heb je wel een aantal zaken nodig: een harde borstel, mondkapje en handschoenen. “Maak een sopje van soda of huishoudazijn – maar mix ze niet,” waarschuwt Marja. “Voor soda neem je een eetlepel op een liter water. Voor azijn een waterglaasje op een liter water. Leg iets van plastic op de vloer, zodat je sopje niet overal komt. Normaal gesproken maak je alleen de vlek schoon, maar bij schimmel is het belangrijk om een groter gebied te behandelen. Daar kunnen schimmeldraden zitten die je niet met het blote oog ziet en die zich later alsnog kunnen verspreiden.”
Laat het mengsel een paar uur intrekken. “Daarna spoel je het na met water. Zie je toch nog iets zitten, dan kun je met een schuursponsje nog eens over de vlek gaan. Voor voegen gebruik ik een tandenborstel. Heb je echt flinke schimmelplekken, dan kun je speciaal schoonmaakmiddel dat je bij de drogist koopt proberen.”
Ventileren
De beste manier om schimmel te voorkomen, is door je huis constant goed te ventileren. Zet roosters open of gebruik een klepraampje. “En zet de verwarming aan,” adviseert Marja. “Dat lijkt tegenstrijdig, maar als het warm is in huis, stijgt de vochtige lucht naar boven en kan het via een bovenraampje of ventilatiesysteem naar buiten.”
Heb je ondanks voldoende ventilatie nog steeds last van terugkerende schimmel? Dan is het wellicht tijd om bouwkundig iets aan je woning te laten aanpassen om het probleem op te lossen.
“Zo, dan is het nu tijd voor een biertje en een lekker schimmelkaasje,” grapt Marja. “Want sommige schimmels zijn natuurlijk ook gewoon lekker.”