Waarom is het zo moeilijk om 100.000 huizen per jaar te bouwen?

Economie
zondag, 15 september 2024 om 13:49
nvm vraagt weer aandacht voor prangende situatie woningmarkt1632214577
In China stampen ze hele steden in een paar jaar uit de grond en ook in sommige Europese landen kennen ze een huizenoverschot, omdat ze maar blijven bouwen. Waarom lukt het in Nederland dan niet?
Het huizentekort is verder opgelopen van 390.000 vorig jaar naar 401.000 nu. Ook het kabinet-Schoof is, net als de kabinetten daarvoor, weer van plan om 100.000 woningen per jaar te bouwen. Het is al jaren niet gelukt.
Toch gaat het langzaam de goede kant op volgens woningmarktonderzoeker Berry Blijie door veranderingen die het vorige kabinet in gang heeft gezet. "Er is al een forse toename ten opzichte van vijf, zes jaar geleden. De motor komt op gang", aldus Blijie bij de NOS.
Verwachte krimp
Maar het duurt gemiddeld zeven jaar voor een woonwijk is gebouwd. En we komen van ver. Blijie: "Zo rond het jaar 2000 hadden we het idee: Nederland gaat niet meer verder groeien, we gaan misschien zelfs krimpen. Beleidsplannen zijn daar toen op gericht."
"Dus de nieuwbouwmachine is toen gestokt, en terwijl dat plaatsvond is de bevolkingsgroei juist op gang gekomen, met name als gevolg van migratie", stelt de onderzoeker.
Toen waren er vanaf 2010 plots veel meer woningen nodig. "Daar waren we niet klaar voor. Nu zie je hoe lang het duurt voordat die machine weer op gang komt. Dan moet je weer mensen aannemen, weer plannen maken, weer beleid gaan vormen, van Den Haag tot aan de kleinste gemeentes. Daar gaat heel veel tijd overheen", besluit Blijie.