Dankzij aanhoudende technologische verbeteringen, een verbeterd ontwerp en een grootschalige productie zijn zonnepanelen ongelooflijk goedkoop geworden. Alleen al het voorbije decennium is de prijs van het product per eenheid opgewekte energie met 85 procent gedaald. Dat blijkt uit berekeningen van het International Renewable Energy Agency (Irena), schrijft Newsmonkey.
De analisten berekenden dat bij elke verdubbeling van het wereldwijd geïnstalleerde vermogen, de prijs van zonnepanelen met gemiddeld 20,2 procent is gedaald. In het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw moest voor een watt zonnekracht meer dan 100 dollar worden betaald. Zes jaar geleden was dat tarief echter tot minder dan 0,5 dollar per watt gedaald.
Verdere prijsdalingen komen er aan. Het International Energy Agency verwacht immers dat tot het einde van volgend decennium nog eens 43 procent aan het beschikbare volume zonnekracht zal worden toegevoegd.
“Hernieuwbare bronnen zijn momenteel verreweg de goedkoopste vorm van elektriciteit”, zegt Francesco La Camera, directeur-generaal van Irena. “Hernieuwbare energie maakt economieën van de volatiele situatie op de markten van de fossiele brandstoffen – zowel op het gebied van prijs als op het vlak van aanvoer – onafhankelijk.”
Bron(nen): Newsmonkey