In sommige landen slaat het coronavirus harder om zich heen dan in andere. Daar kunnen de politieke leiders lang niet altijd wat aan doen. Toch valt één ding op: in de landen waar de coronacrisis relatief snel wordt ingedamd is een vrouw de baas.
IJsland, Taiwan, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Denemarken, Noorwegen en Finland, ze behoren tot de landen met de minste coronadoden én ze hebben allemaal een vrouw als leider. Natuurlijk, het zijn voornamelijk kleine, rijke landen, maar dat is Nederland ook.
De aanpak van de vrouwen is op één punt onderscheidend van vrij veel mannelijke leiders: vanaf het begin zagen ze de ernst in van de situatie. Angela Merkel vertelde al tijdens haar eerste toespraak op tv dat 70 procent van de Duitsers besmet zou raken. "Het is serieus, neem het serieus," zei ze.
Ook Jacinda Ardern, premier van Nieuw-Zeeland, kondigde al vroeg strenge maatregelen af, nog voor er veel slachtoffers waren. Maar de vrouwelijke leiders gingen ook op grote schaal testen, ze gebruikten influencers om de boodschap over te brengen aan jongeren of verkondigden een warme, liefdevolle boodschap op televisie.
Het is een heel andere aanpak dan die veel mannelijke leiders hanteren. De Franse president Emmanuel Macron sprak over een oorlog tegen het virus, Donald Trump en Boris Johnson schudden een paar weken geleden nog de hand van wie maar wilde en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro pochte dat zijn lichaam zo sterk was dat het virus hem niet ziek zou maken.
Heel veel politieke leiders, vrouwen én mannen, werden overvallen door het coronavirus. Ze doen wat ze kunnen om de epidemie in hun land in te dammen. Het is wel opmerkelijk dat de vrouwelijke leiders van genoemde landen er allemaal relatief snel bij waren en het virus anders dan sommige mannen direct serieus namen.