Van het drinken van koffie op een nuchtere maag wordt vaak beweerd dat het mogelijke gezondheidsrisico's geeft, zoals een verstoorde bloedsuikerspiegel, hormonale problemen en maag-darmklachten. Echter, volgens wetenschapsjournalist Martijn Peters zijn de bevindingen over de invloed van koffie op het spijsverteringsstelsel tegenstrijdig. Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor koffie, maar wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat bij deze mensen de klachten en de ernst ervan niet verschillen bij het drinken van koffie op een nuchtere of volle maag[1].
Wat betreft de verstoring van de hormoonbalans, zoals de invloed op cortisol en de bloedsuikerspiegel, zijn er ook geen eenduidige wetenschappelijke bewijzen. Er zijn veel tegenstrijdige resultaten en bevindingen die uit hun context worden getrokken. Het is wel zo dat voeding de snelheid waarmee je lichaam cafeïne opneemt kan vertragen, dus koffie op een lege maag kan een snellere energieboost geven dan wanneer het na of tijdens het ontbijt wordt gedronken[1].
Op basis van deze informatie lijkt er geen sterke reden te zijn om je ochtendkoffie pas na een volwaardig ontbijt te drinken. Het is echter belangrijk om te onthouden dat individuele gevoeligheid voor koffie kan variëren, en mensen die negatieve effecten ervaren, doen er wellicht goed aan hun koffieconsumptie aan te passen[1].