Een kleine 16 procent van de kinderen in Nederland is te dik, 3 procent heeft obesitas. Niet alleen vergroot dat de kans op levenslange gewichtsproblemen, het heeft mogelijk ook gevolgen voor de hersencapaciteit.
Nieuw onderzoek dat kinderen drie decennia lang volgde, toont een link aan tussen overgewicht in de kindertijd en slechte scores op geheugen- en andere cognitieve tests op volwassen leeftijd.
Hoe groter de risicofactoren, zoals obesitas, hoge bloeddruk en hoog cholesterol, hoe slechter de prestaties op de cognitieve tests, klinkt het in de studie die maandag in
Circulation verscheen, het vakblad van de Amerikaanse hartstichting (AHA).
"Een derde van de Amerikaanse kinderen heeft overgewicht of obesitas, waardoor ze meer risico lopen op diabetes en hoge bloeddruk in de kindertijd en meer kans hebben op hartziekten en beroertes als volwassene," zegt dr. Eduardo Sanchez in een verklaring over het onderzoek.
"Als we dit al op jonge leeftijd kunnen oplossen, leidt dat niet alleen tot een betere hart- en vaatgezondheid, maar ook tot betere cognitieve prestaties op volwassen leeftijd," vult woordvoerder van de AHA, dr. Thuy Bui, aan.
De onderzoekers ontdekten dat kinderen die volwassen werden met een hoge bloeddruk, in hun dertiger en veertiger jaren slechter presteerden op geheugen- en leertests. Kinderen met obesitas hadden op latere leeftijd een tragere informatieverwerking en meer concentratieproblemen. Wie als kind obees was, een hoge bloeddruk had én een hoog cholesterol scoorde slechter op veel vlakken: ze hadden een slechter geheugen, minder leer- en concentratievermogen en een tragere reactiesnelheid.
Volgens de onderzoekers is dit het eerste onderzoek dat aantoont wat de lange termijngevolgen voor de hersenen zijn van tientallen jaren overgewicht.