Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn we steeds meer gaan geloven dat oorlog iets was van andere mensen, van andere tijden. Het was zolang geen oorlog dat we dachten dat het normaal is, dat er geen oorlog is. En dat is in de geschiedenis van de mensen helemaal niet normaal. De geschiedenis door wisten de mensen dat oorlog bij het leven hoort. We dachten dat het bij ons anders is. We weten nu dat dat anders is. En dat er nu oorlog is komt ook omdat we geloofden dat hij nooit meer kwam. We zijn zwak geworden en dachten dat we genoeg hadden aan de verdediging door de VS, symbolisch ondersteund door Europese legertjes.
Vlijmscherp werd dat gisteren, in de hitte van de strijd, onder woorden gebracht door de vorige minister van Defensie van Duitsland, Annegret Kramp-Karrenbauer.
„Ik ben zo boos op onszelf, omdat we historisch gefaald hebben. Na Georgië, de Krim en Donbas hebben we niets voorbereid dat Poetin echt kon afschrikken. We zijn de les van Schmidt en Kohl vergeten, dat onderhandelingen altijd voorrang hebben, maar dat je tegelijkertijd militair zo sterk moet zijn dat niet onderhandelen voor de andere partij geen optie kan zijn.”
Jaar na jaar verlaagde ook Nederland zijn defensie-uitgaven, totdat het Nederlandse legertje bijna was weggevaagd. Sinds kort geven we weer iets meer uit, maar het zal zeker tien jaar duren voor de Europese legers weer iets voorstellen.
Zelfs de periode Trump bracht ons niet van de wijs. Hij wilde van de Navo af en van de Amerikaanse verplichting om Europa te helpen als het in de problemen kwam. Hij zei dat de Europeanen geen geld over hadden voor de eigen verdediging en dat ze het dan zelf maar moesten weten.
Achteraf had Trump groot gelijk.
Vladimir Poetin zal de geschiedenis ingaan als de despoot die Europa naar de afgrond dreef die we dachten voor eens en voor altijd achter ons te hebben gelaten. Vladimir Poetin is geobsedeerd, een uit de hand gelopen dictator die niet alleen zijn land, maar ook Europa en de wereldorde door elkaar schudt.
Maar wijzelf gaven hem de macht om zich sterk genoeg te vinden. Omdat we zwak zijn geworden.