Veel mensen besluiten in de vakantie het over een andere boeg te gooien. Het vrije vakantiegevoel, de afstand tot de dagelijkse beslommeringen en de tijd om na te denken zorgen vaak voor gevoelens dat het anders moet. Helaas komt er in de praktijk meestal weinig van die goede voornemens terecht.
Slechts een kwart van de Nederlanders lukt het om met nieuwe plannen op werkgebied aan de slag te gaan blijkt uit
onderzoek van adviesbureau &Samhoud. Verreweg het grootste gedeelte gaat dus gewoon verder op de oude voet.
Loopbaancoach Rick van de Water vertelt aan Business Insider waarom dat niet gek is. “Alle gedachten die je op vakantie had, verdwijnen weer naar de achtergrond als je aan het werk bent. Dit kan te maken hebben met cognitieve dissonantie. Op vakantie denk je misschien: waarom fiets ik iedere dag een uur door de regen om vervolgens acht uur lang iets te doen dat ik niet leuk vind? Maar als je dan weer werkt, praat je dat voor jezelf goed. Je denkt: als ik al deze ellende doorsta, vind ik het kennelijk wél leuk.”
Daarnaast houden mensen niet van verandering. Het is eenvoudiger om gewoon door te gaan met wat je deed. Van de Water: “Je laat je tegenhouden door je angst voor het onbekende.”
De loopbaancoach vindt dat jammer, omdat je op vakantie juist alles veel helderder ziet. "Op je werk kijk je naar je prioriteiten op de korte termijn," aldus Van de Water. "Je moet je best doen, want als je je werk niet goed genoeg doet, word je misschien wel ontslagen en heb je geen inkomen meer. Je volgt alle regels. Maar tijdens je vakantie kun je echt jezelf zijn en kom je er dus makkelijker achter wat je echt wil."