Steeds meer internationale studies van onder meer Harvard wijzen erop dat er meer mensen overlijden aan het coronavirus in gebieden met ernstige luchtvervuiling. Dat zien we ook in Oost-Brabant en Noord-Limburg. Medici, politici en belangenorganisaties roepen dan ook op tot actie.
In Oost-Brabant en Noord-Limburg zorgt een cocktail van intensieve veehouderij, vliegverkeer, wegverkeer en industrie voor ernstige luchtvervuiling. Er overleden relatief veel mensen aan het coronavirus. Volgens de Wereldbank is er een 'robuust verband'. Het RIVM doet er nu onderzoek naar, maar de uitkomsten kunnen nog jaren op zich laten wachten.
Longartsen uit onder meer Eindhoven en Rotterdam vinden dat het sneller moet. "Als zo’n onderzoek jaren duurt, is het mosterd na de maaltijd”, aldus Hans in ’t Veen, longarts van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in het AD. "Het moet echt sneller.” Ook D66-raadslid Marrik van Rozendaal van de gemeente Meierijstad zegt: "Er is echt haast bij. Wat nou als er een tweede golf komt en het aantal doden hier weer veel hoger ligt dan in de rest van Nederland?”
Maar de relatie tussen luchtvervuiling en Covid-19 is niet een op een. Regio Rijnmond, IJmuiden, het zijn ook vervuilde gebieden, maar daar richt het coronavirus lang niet zoveel schade aan. Toch zijn er meerdere longartsen, zeker in Brabant overtuigd.
Zo is er oncologisch chirurg Ignas van Bebber van het Jeroen Bosch Ziekenhuis die al jaren de noodklok luidt over de luchtkwaliteit. "Nieuw onderzoek mag geen excuus zijn om stil te zitten. Je mag ook leren van studies uit het buitenland”, beklemtoont hij. "Daar komt bij dat ook zonder de coronacrisis duidelijk is dat vieze lucht zorgt dat mensen meer aandoeningen hebben en eerder overlijden."
Pascal Wielders, longarts in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis, ziet hoe de wetenschap langzaam hetzelfde gaat denken over luchtvervuiling als over roken. "Zeker nu er ook met corona weer een relatie wordt gelegd. Het RIVM moet vaart maken."
Bron(nen): AD