De lockdowns in Europa en de VS hebben zo goed als geen effect gehad op het aantal mensen dat aan Covid is overleden. Dat stelt een studiegroep researchers aan de Johns Hopkins University.
De lockdowns tijdens de vroege fase van de pandemie in 2020 verminderden de mortaliteit door COVID-19 met ongeveer 0,2%. “We vinden geen bewijs dat lockdowns, schoolsluitingen, grenssluitingen en het beperken van bijeenkomsten een merkbaar effect hebben gehad op de sterfte aan COVID-19”, schrijven de onderzoekers.
Volgens de studie hebben lockdowns “verwoestende effecten” gehad op de economie en bijdroegen aan tal van sociale problemen. "Ze hebben bijgedragen aan het verminderen van de economische activiteit, het verhogen van de werkloosheid, het verminderen van scholing, het veroorzaken van politieke onrust, het bijdragen aan huiselijk geweld en het ondermijnen van de liberale democratie", aldus het rapport.
“Zo’n baten-kostenberekening leidt tot een heldere conclusie: lockdowns moeten zonder meer worden afgewezen als een pandemiebeleidsinstrument”.In het begin hebben 186 landen een verbod opgelegd op werk, bijeenkomsten, scholing, reizen en andere beperkingen om de verspreiding van de ziekte te beperken, daarbij verwijzend naar aanbevelingen van topdeskundigen in de gezondheidszorg. Onderzoekers van het Imperial College London, bijvoorbeeld, voorspelden dat dergelijke stappen het sterftecijfer met wel 98% zouden kunnen verminderen. Dat is nooit gebeurd, blijkt uit de nieuwe studie van onderzoekers Steve Hanke, Jonas Herby en Lars Jonung van Johns Hopkins.
De reden voor de Nederlandse lockdowns was overigens niet om strefte te verminderen, maar om chaos in de gezondheidszorg te voorkomen