De horeca is dicht, maar er zijn aanwijzingen dat veel mensen toch minimaal hun gebruikelijke dosis alcohol binnen krijgen. De gastro-enteroloog KV Narayanan Menon vat samen wat dat met je lichaam doet.
Drinken zet je lichaam aan het werk, zodat het niet toe komt aan andere taken. Je lichaam geeft namelijk prioriteit aan het verwijderen van alcohol. In tegenstelling tot eiwitten, koolhydraten en vetten, heeft je lichaam geen manier om alcohol op te slaan, dus moet het snel weg. Dit is de reden waarom het je lever aantast.
Alcohol zorgt ervoor dat bacteriën in je darmen groeien , die uiteindelijk door de darmwand en in de lever kunnen migreren, wat leidt tot leverschade.
Te veel alcohol is slecht voor je hart . Het kan ervoor zorgen dat het hart zwak wordt (cardiomyopathie) en een onregelmatig hartslagpatroon (aritmieën) heeft. Het verhoogt het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk.
Mensen kunnen pancreatitis of ontsteking van de alvleesklier ontwikkelen door alcoholmisbruik.
Te veel drinken brengt een risico met zich mee voor sommige vormen van kanker, zoals mondkanker, slokdarmkanker, keelkanker en leverkanker.
Alcohol kan je immuunsysteem aantasten. Als je elke dag of bijna elke dag drinkt, merk je misschien dat je vaker verkoudheid, griep of andere ziekten krijgt dan mensen die niet drinken. Dit komt omdat alcohol het immuunsysteem kan verzwakken en het lichaam vatbaarder kan maken voor infecties.