Weinig koolhydraten
eten, het is al jaren de heilige graal in dieetland en door al die foodbloggers en dieetboekjes zou je bijna gaan geloven dat het werkt. Maar nieuw onderzoek toont aan dat het waarschijnlijk onzin is. Het idee van een koolhydraatarm
dieet is dat je meer afvalt als je koolhydraten vervangt door vetten. Dat zou komen doordat koolhydraten je insulineniveau verhogen, waardoor het lichaam meer vet vast houdt en calorieverbranding onderdrukt. Het lijkt er echter meer op dat mensen die besluiten minder koolhydraten te gaan eten, gewoon minder gaan eten en daardoor gewicht verliezen. Obesitasonderzoeker Kevin Hall liet een groep proefpersonen met overgewicht één maand een normaal en één maand een koolhydraatarm dieet volgen, allebei met hetzelfde aantal calorieën. De resultaten waren lang niet zo overtuigend als altijd wordt gezegd. "We zagen dat de insuline-afgifte in de eerste week fors daalde en op een laag niveau bleef. Maar er was slechts een kleine toename van de energieverbranding in de eerste paar weken. Dat verschil verdween compleet tegen het eind van de studie." "Volgens het insuline-koolhydraat-model zouden we een versnelling moeten zien in de afname van lichaamsvet als we insuline met 50 procent terugschroeven." zegt Hall. Maar dat gebeurde niet. Hall stelt daarom dat de regulering van vetopslag in het lichaam met meer dingen te maken heeft dan alleen de relatie tussen insuline en koolhydraten. Andere grote waarin populaire diëten worden vergeleken concluderen ook dat de koolhydraatarme benadering waarschijnlijk geen duurzame manier is om af te vallen. In bijna alle gevallen is er alleen korte termijnwinst, maar komt het aantal kilo gewichtsverlies uiteindelijk op hetzelfde uit. Deirdre Tobias, epidemiologe aan Harvard, stelt dat er kanttekeningen zijn bij de nieuwe studie. Zo noemt ze de onderzoeksgroep te klein voor grote conclusies. Wel geeft ze toe: "Koolhydraatarm versus vetarm moet geen rol spelen bij de keuze voor een dieet. De focus moet liggen op de verbetering van de kwaliteit van het voedsel."
Uiteindelijk verloren de afvallers zelfs in 15 dagen op het normale dieet net zoveel gewicht als bij 28 dagen koolhydraatarm eten, terwijl het eerste eetpatroon helemaal niet bedoeld was om af te vallen. Met andere woorden: de onderzoekers vonden geen enkel bewijs voor gewichtsverlies door een koolhydraatarm dieet.