Het zijn de ergste dagen: er is kanker bij je geconstateerd en nu is de vraag: zit er nog meer. Op dit moment moet die vraag worden beantwoord door een Mri-scan. Dat kost tijd, en de uitkomst is niet altijd duidelijk of juist.
Dat wordt anders dankzij een doorbraak in Leuven. Via een eenvoudige bloedstaal kan binnen de vijftien minuten worden bepaald of een patiënt kanker of uitzaaiingen heeft. Wetenschapster Liesbet Lagae (42) van het Leuvense onderzoekscentrum Imec is er met haar team in geslaagd om een chip te ontwikkelen die zo’n snelle kankerdiagnose mogelijk zal maken.
“Eenvoudig uitgelegd komt de uiteindelijke test hierop neer: je laat bloed trekken, de dokter plaatst het bloedstaal in een toestelletje waarin de chip zit, de chip fotografeert razendsnel miljoenen bloedcellen en stuurt die foto’s door naar een computer”, legt Liesbet Lagae aan De Morgenuit. “Algoritmes analyseren al die foto’s en sorteren er de kwaadaardige cellen uit. Binnen de vijftien minuten krijgt de dokter op zijn computerscherm te zien of er kankercellen zijn en zo ja, in welke mate. Anders gezegd: de arts ziet onmiddellijk of er uitzaaiingen zijn.”
De test is inmiddels uitgeprobeerd op echte mensen en hij doet het. Toch zal het nog een paar jaar duren voor dokters met de chip uit Belgie aan de slagkunnen