De omikronvariant baart veel wetenschappers zorgen, al moet meer onderzoek uitwijzen hoe gevaarlijk de nieuwe versie van het virus echt is.
Maar in Vlaamse krant HLN vreest biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven) alvast het ergste. “De eerste vaststellingen doen vermoeden dat omikron een stevig voordeel heeft tegenover delta.”
Wenseleers vervolgt: “En dat lijkt niet gekoppeld te zijn aan een hogere besmettelijkheid, maar wel aan een vermogen om ons immuunsysteem en de vaccins te verschalken. Dat zou tot een volledig nieuwe pandemie kunnen leiden.”
Over eerdere varianten was de wetenschapper niet zo ongerust. "Maar de data van omikron zijn uiterst zorgwekkend. Een variant die vijf tot zes keer meer mensen infecteert dan de voorganger, is heel slecht nieuws. Alfa en delta infecteerden 60 procent meer mensen dan hun voorgangers. Voor omikron lijkt het 500 procent meer te zijn. Delta is van 0,1 naar 50 procent gegaan in een paar maanden tijd. Nu spreken we over een variant die dat doet in veertien dagen. En het is nu al lastig in de ziekenhuizen. Dat omikron de immuniteit lijkt te ontwijken, doet ook de vraag rijzen of de vaccins nog wel voldoende zullen werken.”
“Omikron is zonder twijfel de meest zorgwekkende variant tot nu toe als je de data bekijkt. In die zin dat het echt tot een volledig nieuwe pandemie zou kunnen leiden, waarbij de eerder opgebouwde immuniteit plots veel minder zou kunnen betekenen. Dat kan onze strijd flink havenen. In zekere mate toch, want we hebben nu wel een hoop kennis die we aanvankelijk niet hadden. En we vertrekken niet van nul met de vaccins.”