Mogelijk is luchtvervuiling schadelijk voor het ongeboren kind. Wetenschappers hebben aangetoond dat roetdeeltjes doordringen tot in de baarmoeder.
“We weten dat luchtverontreiniging schadelijk is en dat roet kankerverwekkend kan zijn”, zegt prof. dr. Tim Nawrot van de UHasselt tegen Het Laatste Nieuws. “Bij zwangerschappen wordt luchtvervuiling gelinkt aan vroeggeboorten en een lager geboortegewicht. Met dit onderzoek willen we meer te weten komen over hoe roetdeeltjes precies een rol spelen tijdens de zwangerschap.”
Bij de moeders die werden blootgesteld aan meer luchtvervuiling werd een hogere concentratie roetdeeltjes in de placenta teruggevonden dan bij moeders die in schonere lucht leefden. "Opvallend is ook dat we aan de foetale zijde van de placenta een hogere concentratie roetdeeltjes vaststelden dan aan de zijde van de moeder. Dit betekent dat roetdeeltjes zich geleidelijk aan opstapelen aan de kant van de foetus,” aldus mede-auteur dr. Hannelore Bové.
Hoe erg het precies is voor de ontwikkeling van de foetus moet vervolgonderzoek uitwijzen, maar de wetenschappers waarschuwen dat luchtvervuiling mogelijk veel schadelijker is dan we tot nu toe dachten. "Zoals we nu verrast terugkijken op het feit dat roken enkele decennia geleden nog overal toegelaten was, zullen we over vijftig jaar terugkijken naar dit tijdperk van roetverontreiniging en zal men geschokt zijn dat we daar toen niet meer bij hebben stilgestaan,” besluiten de onderzoekers.
Bron(nen): HLN