Je kunt ingewikkelde dieetboeken doorworstelen of Spartaanse voedingspatronen proberen vol te houden, maar het kan veel simpeler: ontbijt later en dineer vroeger. Plus: verspreid je calorie-inname beter over de dag. Uit een recente studie blijkt dat het helpt om negentig minuten later te ontbijten en negentig minuten vroeger het avondeten te nuttigen. De groep proefpersonen die dat probeerde, verloor twee keer zoveel vet als de groep die op normale tijden at. Ook hadden de mensen die hun eettijden aanpasten minder honger en snackten ze minder tussendoor. Beide groepen mochten eten wat ze wilden. “Dit onderzoek bewijst dat ons typische eetpatroon: weinig en snel ontbijten en laat en rijkelijk dineren in combinatie met ons drukke leven en urenlang over en weer pendelen, leidt tot gewichtstoename”, aldus diëtiste Samantha Cassetty. Volgens haar geldt de leus: ‘Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’. “Ik zie vaak in mijn praktijk dat ultralichte ontbijtjes en lunches leiden tot honger en een onweerstaanbare trek in ongezonde kost later op de dag, met alle gevolgen van dien. Als je je dag daarentegen begint met een maaltijd vol eiwitten, gezonde vetten en vezels, gaat je bloedsuikerspiegel overdag minder schommelen, waardoor je niet plots om 15 uur hunkert naar een heel pak suikerwafels.” Bron:
HLN