Calorieën vermelden op menukaart voorkomt honderden doden en kan helpen tegen overgewicht

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 29 februari 2024 om 11:54
bijgewerkt om donderdag, 29 februari 2024 om 12:00
anp 447645210

In Engeland zijn grote restaurantketens al twee jaar lang verplicht om het aantal calorieën bij de gerechten op de menukaart zetten. Onderzoek toont aan dat dit beleid effect heeft, maar het is slechts een klein onderdeel in de strijd tegen obesitas.

Klanten zijn geneigd gezondere keuzes te maken wanneer ze calorie-informatie voorgeschoteld krijgen. Ook restauranteigenaren gaan bewustere keuzes maken over wat ze op het menu zetten, is het idee.

Maar helaas geldt het beleid op dit moment alleen voor cafés, restaurants en afhaalketens met meer dan 250 man personeel, waar slechts 18 procent van het totale aantal Britse eetgelegenheden onder valt. Onderzoekers van de Universiteit van Liverpool zeggen dat onder deze regels volgens hun modellen tot 2041 slechts zo'n 730 sterfgevallen als gevolg van hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen.

Wordt deze maatregel uitgebreid tot alle bedrijven in Engeland, dan voorspellen ze 9200 minder sterfgevallen, bijna 13 keer meer dan de huidige cijfers. Meer dan een kwart van alle Engelse volwassenen lijdt aan obesitas en nog eens 38 procent heeft overgewicht, dus de overheid is er veel aan gelegen om het eetgedrag van de bevolking in goede banen te leiden.

In Nederland geldt geen verplichting om calorieën op de menukaart te vermelden. Soortgelijke wetgeving is wel in andere landen geïntroduceerd, zoals in de VS (in 2019), Ierland en delen van Australië. Mogelijk volgen binnenkort Schotland en Wales.