In Engeland zijn grote restaurantketens
al twee jaar lang verplicht om het aantal calorieën bij de gerechten
op de menukaart zetten. Onderzoek toont aan dat dit beleid effect
heeft, maar het is slechts een klein onderdeel in de strijd tegen
obesitas.
Klanten zijn geneigd gezondere keuzes
te maken wanneer ze calorie-informatie voorgeschoteld krijgen. Ook
restauranteigenaren gaan bewustere keuzes maken over wat ze op het
menu zetten, is het idee.
Maar helaas geldt het beleid op dit
moment alleen voor cafés, restaurants en afhaalketens met meer dan
250 man personeel, waar slechts 18 procent van het totale aantal
Britse eetgelegenheden onder valt.
Onderzoekers van de Universiteit
van Liverpool zeggen dat onder deze regels volgens hun modellen tot
2041 slechts zo'n 730 sterfgevallen als gevolg van hart- en
vaatziekten kunnen worden voorkomen.
Wordt deze maatregel uitgebreid tot
alle bedrijven in Engeland, dan voorspellen ze 9200 minder
sterfgevallen, bijna 13 keer meer dan de huidige cijfers. Meer dan
een kwart van alle Engelse volwassenen lijdt aan obesitas en nog eens
38 procent heeft overgewicht, dus de overheid is er veel aan gelegen
om het eetgedrag van de bevolking in goede banen te leiden.
In Nederland geldt geen verplichting om
calorieën op de menukaart te vermelden. Soortgelijke wetgeving is
wel in andere landen geïntroduceerd, zoals in de VS (in 2019), Ierland en
delen van Australië. Mogelijk volgen binnenkort Schotland en Wales.