Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), vroeger ME (myalgische encefalomyelitis) genoemd, werd recent omgedoopt tot
SEID, ofwel Systemic Exertion Intolerance Disease (systemische inspanningsintolerantie ziekte), maar er is nog steeds veel onduidelijkheid over de ziekte. De oorzaak van de klachten is onbekend en de diagnose moeilijk te stellen, omdat er geen test is die uitsluitsel geeft. Daarom wordt het door velen nog steeds als een psychosomatische kwaal gezien.
Toch zijn er een aantal nieuwe studies die erop wijzen dat MS/CVS/SEID een auto-immuunziekte zou kunnen zijn, waarbij afweercellen zich tegen het eigen lichaam keren. De nieuwste inzichten worden vandaag gepresenteerd tijdens een internationaal symposium in het AMC met als titel 'De ziekte ME is niet onverklaarbaar', dat door de
ME/CVS-Stichting Nederland wordt georganiseerd.
De Volkskrant doet uitgebreid verslag van het onderzoek van de afgelopen jaren.
Zo voerde een team van Noorse onderzoekers een
studie uit onder 29 patiënten, die 2 jaar lang regelmatig een infuus met rituximab kregen. Rituximab is een medicijn dat zich hecht aan B-cellen, witte bloedcellen die antistoffen maken tegen virussen en bacteriën, en die vervolgens opruimt. Bij 18 patiënten trad een positief effect op en bij 11 van hen bleven de ziekteverschijnselen jaren weg. Sommige patiënten hebben al 5 jaar geen symptomen meer.
Er zijn in het bloed van de patiënten echter geen antistoffen tegen de eigen cellen gevonden, wat bij een auto-immuunziekte wel te verwachten zou zijn. Ook is een groep van 29 patiënten wel erg klein en was er geen controlegroep, waardoor er sprake kan zijn van een placebo-effect. Bovendien moet rituximab met enige terughoudendheid toegediend worden, omdat dat het zeer ernstige bijwerkingen kan hebben.
De Noorse onderzoekers starten nu een onderzoek onder 152 patiënten en in Groot-Brittannië wordt een vergelijkbare studie uitgevoerd, waarbij rituximab vergeleken wordt met een placebo.
Nederlandse onderzoekers richten zich op een ander deel van het immuunsysteem: de cytokines, stoffen die functioneren als boodschappers van het immuunsysteem en de communicatie tussen afweercellen regelen. Cytokines activeren ontstekingen in het lichaam. In het Radboud-UMC wordt momenteel het effect van anakinra, een ontstekingsremmend medicijn, vergeleken met dat van een placebo. Het middel remt het cytokine interleukine-1. Het wordt op dit moment gebruikt bij patiënten met bijvoorbeeld reuma of jicht. De resultaten worden begin volgend jaar verwacht.