Terwijl nu in veel ziekenhuizen zelfs kritieke planbare zorg wordt uitgesteld en de piek nog lang niet in zicht is, durven sommige antivaxers nog steeds de coronamaatregelen te vergelijken met de behandeling van de joden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog.
Kees Ribbens, historicus bij NIOD, het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust,- en Genocidestudies, legt nog maar eens het verschil uit aan RTL Nieuws. "Joden hadden geen keuze om Joods te zijn. Dat was je omdat je voorouders dat waren. Er is daarentegen wel een keuze om een vaccin te nemen of niet. Het is een ongelijkwaardige vergelijking."
"Mensen die de huidige situatie vergelijken met de jaren 30 van de vorige eeuw, dus de periode voor de oorlog, wijzen er dus eigenlijk op dat er een soort nazi-regime voor de deur staat. Maar dat is zwaar overtrokken. Door het maken van deze vergelijkingen, met name met de Holocaust, wordt eigenlijk ook het leed van de Joden toen gebagatelliseerd."
Toch is Nederland niet uniek met die wanstaltige vergelijking. Ook in Italië en Frankrijk speelt het probleem. In Duitsland ligt dat anders. "Hier is het een schande om je punt te maken over de rug van de Holocaust. Het overgrote deel van de Duitsers vindt dat die onder geen enkel beding gerelativeerd mag worden," zegt correspondent Jeroen Akkermans bij RTL.
Bron(nen): RTL Nieuws