Voor iedereen die worstelt met zijn of haar
gewicht, is de juiste voeding nog steeds de beste manier om op een verantwoorde manier gewicht te verliezen. Maar welke producten zijn nu het beste en bieden het snelste resultaat? Een nieuwe studie van de Universiteit van Harvard en de Universiteit van East Anglia heeft aangetoond welke
fruit- en groentesoorten kunnen helpen bij gewichtsverlies. In een 24 jaar durende studie onderzochten de wetenschappers van Harvard en East Anglia het verband tussen gewicht en de consumptie van fruit en
groenten met flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die van nature aanwezig zijn in plantaardige voedingsmiddelen en kleur geven aan veel groente- en fruitsoorten. De onderzoeksgroep bestond uit meer dan 124.000 mensen, zowel mannen als vrouwen. Onderverdeeld over drie studies: één met vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 36 jaar, één met vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar en één met mannen met een gemiddelde leeftijd van 47 jaar. Op basis van het onderzoek kunnen de wetenschappers concluderen dat een verhoogde flavonoïden consumptie geassocieerd kan worden met in eerste instantie het behouden van een bepaald gewicht, maar ook met een bescheiden gewichtsverlies. De resultaten zijn bovendien constant; mannen en vrouwen van verschillende leeftijden behalen dezelfde resultaten. Zelfs een kleine toename in de consumptie van flavonoïden vertoont al positieve effecten, één portie per dag kan al bijdragen aan het gewenste gewicht. Bosbessen bevatten de meeste flavonoïden van alle fruit- en groentesoorten. Verder zitten ook pruimen, appels, aardbeien, druiven, selderij en paprika boordevol flavonoïden.