Bijna de helft van de mensen die vorig jaar corona kreeg, had na drie maanden nog klachten, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Welke mensen hebben meer kans om tot die groep te behoren?
In België zijn ze iets strenger met hun definitie van langdurige covid en komen ze uit op zo'n 130.000 mensen, die drie maanden na besmetting nog altijd behoorlijke klachten hebben. "Er zijn een aantal factoren die maken dat je meer risico loopt," begint intensivist en voedingsexpert Sabeth De Waele (UZ Brussel) in het Vlaamse actualiteitenprogramma ‘De Afspraak’. "Mensen die opgenomen worden en diabetes hebben, lopen bijvoorbeeld meer kans. En mensen die niet gevaccineerd zijn. Twee vaccinaties beschermen je normaal gezien goed tegen het ontwikkelen van langdurige Covid.”
Vermoeidheid en kortademigheid zijn de meest gehoorde longcovidklachten. Na een jaar zijn de meeste mensen van hun klachten af, zegt De Waele verder. Ze omschrijft ook een profiel van de longcovid-patiënt. “Het gaat om mensen van middelbare leeftijd tussen 40 en 60 jaar. Over het algemeen evenveel mannen als vrouwen, maar er zijn iets meer vrouwen bij de mensen die niet gehospitaliseerd werden. Bij die niet-gehospitaliseerde vrouwen van middelbare leeftijd gaat het vaak ook om vrouwen met een iets zwaarder lichaamsgewicht.”