Harvard-onderzoekers hebben meer dan 100.000 Amerikanen van in de 40, 50 en 60 drie decennia lang gevolgd om te kijken hoe gezond ze blijven en wat daar invloed op heeft. Snelle conclusie: zorg dat je gezond eet op middelbare leeftijd, zodat je ook een gezonde oude dag hebt.
De onderzoekers ontdekten dat een hogere consumptie van fruit, groenten, volkorengranen, noten, peulvruchten, onverzadigde vetten en magere zuivelproducten verband hield met een grotere kans op gezond oud worden, zelfs na correctie voor leefstijlfactoren als lichaamsbeweging en roken. Aan de andere kant werd een hogere consumptie van transvetten, zout, suikerhoudende dranken en rood of bewerkt vlees gelinkt aan een lagere kans op gezond ouder worden.
Deze bevindingen zouden mensen moeten aanzetten om na te denken over een voedzaam dieet als een belangrijk onderdeel van een gezond leven, aldus de onderzoekers. Bij het maken van voedingskeuzes zou iedereen moeten streven naar voedingsmiddelen die minimaal bewerkt zijn, zoals groene bladgroenten, vers fruit en volle granen. Dit onderzoek en andere tonen ook consistent de voordelen aan van noten en peulvruchten, zoals bonen en linzen. Vis en mager vlees kunnen verder ook deel uitmaken van een gezond dieet.
Kortom: laat de friet, pizza, chocolade en taart voor wat het is en richt je op volkoren brood, groente, fruit en noten.
Bron: CNN