Je huis is een broeinest van bacteriën. Het is maar goed dat je ze niet kunt zien. Want ook al maak je nog zo goed schoon, de kleine beestjes zullen er altijd zijn om je huis te bevuilen. Maar welke ruimte is het smerigst? Dat is niet de wc, zoals je misschien zou verwachten, of de slaapkamer met het zweterige bed. Nee verreweg het meest goor is de keuken. Waarom? Omdat voedsel nu eenmaal een heleboel viezigheid het huis binnenbrengt. Daarbij zijn de bacteriën op kip en rood
vlees de grootste boosdoeners. En die houden zich overal verborgen. Het smerigste dingetje van je hele huis bevindt zich dan ook in je keuken. Dat is namelijk de vaatdoek. "Dat ding is heel erg vies," zegt de Amerikaanse microbioloog Philip Tierno. "Vooral omdat je er resten van
groenten en vlees mee wegveegt en die kunnen ziekte veroorzakende bacteriën bevatten, die zich in noodtempo vermenigvuldigen." Denk aan salmonella, listeria, E. Coli en stafylokokken. Eigenlijk zou je na gebruik elke keer het doekje in een bleekoplossing moeten schoonmaken. Daarnaast is het belangrijk om vaak je handen te wassen en hygiënisch om te gaan met je voedsel dus snijd niet de groenten op een plank waar je ook vlees op gesneden hebt.