Dikkedarmkanker is bij vrouwen de derde meest voorkomende kankersoort en bij mannen zelfs de tweede. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat er voedingsmiddelen zijn die mogelijk beschermen tegen deze ziekte. Vlaamse krant
Het Laatste Nieuws noemt er een aantal.
1. Volle granen en peulvruchten De vezels bevorderen de werking van de darmen. Ze zouden de invloed van kankerverwekkende stoffen uit de rest van onze voeding verminderen. Ook bevorderen vezels de uitscheiding van oestrogeen wat de groei van tumorcellen kan afremmen.
2. Olijfolie De omega 2-vetzuren in olijfolie werken ontstekingsremmend, waardoor ze mogelijk de kans op dikkedarmkanker reduceren.
3. Vette vis Omega 3-vetzuren in onder meer zalm kunnen de dikke darm beschermen en het immuunsysteem versterken.
4. Fruit en groenten Fruit en groenten zitten vol mineralen, vitamines en antioxidanten die, zo wijzen steeds meer studies uit, de kans op
kanker verkleinen. De vezels helpen specifiek tegen dikkedarmkanker.
5. Kurkuma Kurkuma zou de kankerontwikkeling vertragen door zijn ontstekingsremmende en anti-oxiderende werking. Je kunt kurkuma tegenwoordig ook als voedingssupplement kopen.
6. Gekookte tomaten Lycopeen in tomaten zou helpen bij het voorkomen van dikkedarmkanker en zelfs bij het genezen daarvan. De stof is nog meer aanwezig in gekookte tomaten, dan in rauwe.