Doorbraak behandeling prostaatkanker: dna-onderzoek bepaalt medicijn

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zaterdag, 31 oktober 2020 om 11:11
welingelichtekringen header 1

Het leven van mannen met uitgezaaide prostaatkanker kan met twee tot drie jaar worden verlengd door op basis van dna-onderzoek te bepalen welk medicijn het meest effectief is.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen. Normaal gesproken krijgen patiënten bestralingen of chemotherapie. Maar de op maat gemaakte aanpak door dna-analyse verbetert de vooruitzichten aanzienlijk.

Medisch oncoloog Niven Mehra van het Radboudumc legt aan RTL Nieuws uit hoe de behandeling werkt. "Bij mannen met uitgezaaide prostaatkanker nemen we een stukje tumorweefsel, daarin zit gedetailleerde informatie over het soort kankercellen."

"Door mutaties ontwikkelen prostaatkankercellen zich bij iedereen anders. Daarom moet een behandeling op de persoon zelf gericht zijn. Voor een prostaatkankerpatiënt kan een medicijn dat normaal bijvoorbeeld wordt ingezet bij long- of huidkanker effectief werken."

Uit onderzoek bij 75 patiënten blijkt dat de aanpak het leven met twee tot drie jaar verlengt. "In al deze gevallen werd de behandeling pas gestart op het moment dat de patiënt is uitbehandeld, dus wanneer chemo en bestralingen niet meer werken. Een patiënt is dan fysiek uitgeput."

Direct na de diagnose zou de behandeling nog meer effect hebben, stelt de oncoloog. "Dat gaan we nu onderzoeken door zo'n 600 patiënten met prostaatkanker te behandelen op basis van DNA-onderzoek."

Bron(nen): RTL Nieuws