Friet en chips verhogen de kans op kanker. Dat stelt de Britse overheid in een officiële gebaseerd op nieuw onderzoek. Boosdoener is de stof acrylamide, die ontstaat als zetmeelrijke producten te lang worden gebakken op een
temperatuur boven de 120 graden, zo schrijft . Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en een Amerikaans overheidsorgaan stellen dat acrylamide waarschijnlijk kankerverwekkend is. Een nieuwe Britse campagne legt mensen uit hoe ze het
risico kunnen verminderen. Belangrijkste tip is om bijvoorbeeld frieten zo licht mogelijk te bakken en niet te wachten tot ze donkerbruin zijn. Acrylamide is in grote hoeveelheden gevonden in onder meer ontbijtgranen, aardappelproducten, crackers en chips. Ook komt het voor in pizzabodems, rode bieten en zoete aardappelen als ze lang gebakken of gefrituurd worden. Behalve hoge temperaturen verhoogt ook een lange baktijd de hoeveelheid acrylamide in een product. Dunne frieten en chips zijn het slechtst. Acrylamide wordt gevormd door een chemische reactie tussen bepaalde suikers en een aminozuur (asparagine) in voedsel. De stof wordt in veel mindere mate gevormd bij koken, stomen en bereiden in de magnetron.