De Londense arts dr. Joshua Wolrich kampte als student geneeskunde met (over)gewicht. Hij
schreef een boek om 5 voedingsmythes te ontmaskeren. De Belgische krant HLN legde uitspraken voor aan Belgische artsen. Wolrich heeft volgens hen gelijk.
1. Gewicht zegt niet veel over gezondheid
Voor de sterftecijfers maakt het niets uit of je een BMI van 18 of 30 hebt Volgens Wolrich is onze socio-economische status een veel beter indicator voor onze gezondheid, vooral of we ons vers fruit en groenten kunnen veroorloven. En vooral: of we de tijd, fysieke en mentale capaciteit hebben om aan lichaamsbeweging te doen. “Hoe welstellender we zijn, hoe gemakkelijker het is om gezonde keuzes te maken."
2. Koolhydraten zijn nodig
“Koolhydraatarme diëten zijn populair. Volgens aanhangers ervan zijn koolhydraten des duivels, maar is dat wel zo? Op lange termijn pleit er weinig in het voordeel van zo’n dieet”, schrijft Wolrich “Kijk maar naar Japan, waar witte rijst het hoofdbestanddeel is van elke maaltijd, maar waar de obesitascijfers het laagst zijn van alle OESO-landen. Of kijk naar het feit dat we de laatste jaren wereldwijd minder koolhydraten zijn beginnen eten, terwijl de gemiddelde lichaamsomtrek groeit.
3. Een veganistische levensstijl is niet sowieso gezonder
Planten zijn heel erg gezond. Maar in vlees zitten veel eiwitten en ijzer, zuivel van calcium, en vette vis van meervoudige onverzadigde vetten. Je moet zo’n twee kilogram broccoli eten om dezelfde hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen als bij een biefstuk van 250 gram. Volgens Wolrich is een plantaardig dieet dan ook niet per se gezonder dan eentje waarin je ook dierlijke producten eet.
4. Je moet je hongergevoel niet negeren
Behandel je hongergevoel met respect. “Wanneer je dorst hebt, drink je iets. Wanneer je honger hebt, probeer dan ook iets te eten”, benadrukt Wolrich. Dat klinkt logisch, maar veel mensen eten niet omdat ze honger hebben, wel om een emotionele leegte te vullen bijvoorbeeld. Zo raakt volgens Wolrich je eetpatroon verstoord en herken je gevoelens van honger en verzadiging niet langer. Hoe kun je dat volle gevoel dan wel opnieuw leren herkennen? “Verwijder bronnen van afleiding – zoals de televisie – en neem regelmatig een korte pauze bij het eten.”
5. Voeding kan kanker niet genezen
Veel patiënten zoeken na een kankerdiagnose hun heil in alternatieve therapieën zoals een suikervrij of alkalisch dieet. Ze worden aangetrokken tot het idee van een natuurlijke of niet-toxische optie en krijgen het gevoel zo meer controle te hebben over hun genezing. Uitsluitend hiervoor kiezen is daarentegen geen goed idee. Zo zouden borstkankerpatiënten die louter opteren voor een alternatieve behandeling – waar een alternatief eetpatroon vaak deel van uitmaakt – vijf keer meer kans hebben om te overlijden.
Voor de volledige versie van het stuk:
HLN