Kaas zit al lange tijd in het verdomhoekje: te vet en dan ook nog gemaakt van melk. Maar kaasliefhebbers kunnen de health freaks nu van repliek dienen met een onderzoek dat is gepubliceerd in. Je zou namelijk niet korter maar juist langer leven als je veel kaas eet. Volgens de studie die afgelopen maand is gepubliceerd zit er een stofje in kaas, genaamd spermidine, dat er voor zorgt dat je gemiddelde levensverwachting omhoog gaat. Oké, dat is nu vooralsnog alleen bij muizen en ratten getest, maar er is reden om aan te nemen dat de stof ook op de gezondheid van mensen een gunstige invloed heeft. Met name het hart zou wel varen bij een blokje kaas op zijn tijd. De spermidine beschermt de hartspieren en helpt een afwijkend hartritme voorkomen. Van 800 Italiaanse proefpersonen bleken degene die meer spermidine binnen kregen 40 procent minder kans te hebben op hartfalen. Ze hadden ook een lagere bloeddruk en minder risico op hart- en vaatziekten in het algemeen. Spermidine, dat voor het eerst is ontdekt in sperma, zit vooral in oude kaas, volkoren producten en champignons.