Weinig
vet eten was jarenlang het advies om gezond te blijven. De laatste tijd is niet vet, maar suiker het grote kwaad. Nu toont ook een grootschalige studie aan dat een vetarm dieet de kans op vroegtijdig
overlijden vergroot. In het gerenommeerde vakblad The Lancet is een onderzoek verschenen onder 135.000 volwassenen. Daaruit bleek dat de mensen die vet grotendeels uit hun eetpatroon schrapten veel korter leefden dan wie juist wel boter, kaas en vlees eet. Degenen die weinig vet aten vervingen vet vaak door koolhydraten. Daardoor zouden ze belangrijke voedingsstoffen missen. Een dieet met veel koolhydraten behoort tot de meest ongezonde eetpatronen, aldus de onderzoekers. Wie veel geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen eet, zou 28 procent meer kans hebben op een vroegtijdig overlijden. De bevindingen van het Canadese onderzoek dat is gebaseerd op studies uit 18 landen zijn sterk: een hoge inname van alle typen vetten vermindert de kans op een voortijdige dood met 23 procent. Onderzoeker dr Andrew Mente van de McMaster University zegt dat mensen idealiter 35 procent van hun calorieën uit vet halen. "Het zou beter zijn om het gezondheidsadvies over vetinname te versoepelen en juist koolhydraten af te raden."