‘Het is niet gezond om werk en privé te scheiden’

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zaterdag, 03 augustus 2019 om 6:44
hh 60486928

De succesvolle neuropsycholoog Elke Geraerts werd door Viva ooit uitgeroepen tot de slimste vrouw van Nederland.Bijna goed: ze is Vlaamse en heeft een reputatie als het gaat om stress en burnout.

Volgens haar lijden we aan een collectieve breincrisis. Die valt zo samen te vatten: de maatschappij holt sinds de industriële revolutie in zo’n hoog tempo voort, dat onze hersenen (ontwikkeld voor mensen die vruchten verzamelen in de natuur en af en toe een beest schieten) al lang niet meer kunnen volgen. Er komen continu zoveel prikkels op ons af, dat je ons brein zou kunnen vergelijken met Times Square in New York: constant flitsend. Dat zorgt voor stress, angst, inefficiëntie en een acuut gebrek aan focus. Allemaal dingen die ons leven op en naast het werk veel moeilijker maken dan nodig is. Tegen De Morgen zegt ze dat de oplossing niet is om werk en privé kunstmatig te scheiden. Daar raken onze hersenen alleen maar extra verbaasd van.

“De kern is dat we opnieuw moeten leren te focussen. Daarvoor kunnen we veel van topsporters leren. Kijk eens naar Rafael Nadal. Hij heeft twee drinkbussen en hij zal die tijdens een match altijd op precies dezelfde manier neerzetten. Dat is geen bijgeloof of een neurotische tic. Nadal creëert zo een orde die hij ook in zijn hoofd zoekt, zegt hij. ‘Zodra die flessen goed staan, sta ik op en ben ik er klaar voor.’ Dat is een aandachtsritueel: door die flessen recht te zetten, weet zijn brein: de pauze is voorbij, tijd voor actie.”

“Ik denk ook dat het niet gezond is om werk en privé te scheiden. Volgens mij zou het ons veel minder stress opleveren als we de twee meer zouden integreren. Zoveel mensen gedragen zich anders op het werk dan thuis. Die wisselen van petje. Maar dat kost toch geweldig veel energie?”

De essentie is volgens Geraerts dat je niet twee mensen bent, een op je werk en een andere privé. Dat leidt tot stress en ongeluk. Daarom ziet ze ook niet veel heil in een kortere werkweek. "De essentie is wel dat je op je werk dezelfde persoon bent als thuis. Je gaat niet sneller een balans vinden in je leven wanneer je vier dagen in de week een ander petje opzet in plaats van vijf."

Bron(nen): De Morgen