Code zwart, zo ver is het nog niet, maar mocht het wel zover komen dat ziekenhuizen moeten gaan beslissen voor wie er geen plek meer is op de ic, hoe wordt er dan gekozen? Internist ouderengeneeskunde Rozemarijn van Bruchem-Visser, eveneens voorzitter van de triagecommissie van het Erasmus MC, legt het uit in de Volkskrant.
"Allereerst is de overlevingskans doorslaggevend. Hebben we een jonge patiënt die een ernstig hartprobleem heeft met grote kans op een nieuwe hartaanval? Dan kan een fitte 70-jarige die bijvoorbeeld een ongeluk heeft gehad voorrang krijgen."
LigduurAls de overlevingskansen hetzelfde zijn wordt gekeken naar de geschatte ligduur op de ic. "Is er een patiënt die na een hartoperatie waarschijnlijk twee dagen intensieve zorg nodig heeft? Dan krijgt diegene voorrang op patiënten die er twintig dagen moeten liggen. Covidpatiënten zijn dan in het nadeel: zij hebben gemiddeld een veel langere ligduur." De vaccinatiestatus speelt nooit een rol, benadrukt de arts in de Volkskrant.
Soms kan een patiënt voor wie geen plek meer is ook op een normale afdeling overleven. "Maar we moeten eerlijk zijn: die kans is klein. Deze patiënten hebben zorg nodig die ze niet op andere afdelingen kunnen krijgen. Voor veel patiënten die geen bed kunnen krijgen, zal het dan gaan om palliatieve zorg. Dat is lijdensverlichtende zorg in de laatste levensfase."