Kokosolie is al een tijdje het nieuwe wondermiddel: niet alleen goed voor het hart, maar ook voor huid en haar. Maar net als met andere superfoods is het vooral een hype. Er is dus geen enkele reden om die goede oude olijfolie in te ruilen. In een meta-analyse van 21 studies, die dit jaar in het vakblad werd gepubliceerd blijkt dat kokosolie de zogenaamde slechte cholesterol dan wel minder laat stijgen dan boter, maar wel beduidend meer dan onverzadigde plantaardige oliën. Dus het is volgens de onderzoekers niet aan te raden om olijfolie te vervangen door kokosolie, dat overigens bijna net zoveel calorieën bevat. Ander gezondheidsvoordeel dat foodbloggers vaak aanhalen is dat kokosolie een bron is van middellangeketenvetzuren (MCT-vetten), een type vet dat beter wordt opgenomen en verbrand dan andere vetten. Maar volgens de wetenschappers kunnen de vetten in kokosolie dan wel omschreven worden als MCT-vetten, ze gedragen zich eerder als normale langeketenvetzuren en zijn dus helemaal niet zo voordelig voor het metabolisme.