Van
voedingsveiligheid expert Lisa Young moet je voorzichtiger zijn met
eieren dan je misschien dacht. Want ze bederven niet zo makkelijk. Maar
als ze bedorven zijn word je wel erg ziek. Eerst tip: zet ze niet in de deur van de koelkast. Daar krijgen ze - iedere keer als de deur opengaat en openstaat - toch een temperatuur shock. Als ze ouder zijn dan 2 weken moet je ze niet
eten.
Als je niet zeker weet of ze nog eetbaar zijn moet je er een openmaken. En om te beginnen ruiken. Bij twijfel: weg. En ook als het ei goed ruikt, maar het ziet er dunner uit dan je gewend bent, je ziet een verkleuring of iets anders: eet het ei niet.
Er is ook de watertest:
Je kunt eenvoudig testen of een ei vers, nog eetbaar of bedorven is met de ‘ei nog goed water test’. Dit gaat als volgt:
Vul een doorzichtig glas met water en leg het ongekookte ei (wanneer een ei gekookt is werkt deze test niet meer) er voorzichtig in.
Als je meerdere eieren tegelijk wilt controleren kun je ook een doorzichtige kom gebruiken. Wanneer het ei…
- op de bodem, helemaal plat op zijn zijkant blijft liggen, is het ei vers.
- op de bodem blijft liggen en met de punt een klein beetje schuin omhoog wijst, is het ei ongeveer 1 week oud.
- op de bodem blijft liggen maar met de punt helemaal omhoog wijst, is het ei ongeveer 2 à 3 weken oud.
- blijft drijven, is het bedorven en kun je het niet meer eten.