Ontstoken tandvlees is minder onschuldig dan je denkt. Het kan allerlei andere aandoeningen veroorzaken of verergeren. Reden waarom hoogleraar tandheelkunde Frank Abbas vindt dat de behandeling ervan moet worden vergoed door de verzekering.
"Op het moment dat je ontstoken tandvlees hebt en daar niets aan doet, gaat het dieper zitten. Dat kan leiden tot een chronische ontsteking, parodontitis. Dat is in de eerste plaats slecht en gevaarlijk voor je gebit. Je kan er tanden en kiezen door kwijtraken. Maar het is ook slecht voor je algehele gezondheid", waarschuwt Abbas bij RTL Nieuws.
"Bij bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten spelen ontstekingen in het lichaam een belangrijke rol. Als je ernstig ontstoken tandvlees hebt, dan kunnen die bacteriën in je bloedbaan terechtkomen. Die komen dan in het hart- en vaatstelsel.
Bij een zwakke plek in een bloedbaan kunnen die bacteriën zich nestelen en dat kan zorgen voor bloedingen. Ook zien we bijvoorbeeld bij hersenabcessen wel eens bacteriën die afkomstig zijn uit de mond." Maar er is meer: zodra het lichaam merkt dat er een ontsteking is, gaat de lever ontstekingsstoffen aanmaken wat zorgt voor allerlei bijwerkingen op andere plaatsen in het lichaam. "Sommige ziekten verergeren dan. Zo is de behandeling van mensen met diabetes lastig in te stellen. Als het tandvlees is behandeld is de suikerziekte beter te behandelen en kan de medicatie meestal omlaag."