De Belg Peter Piot was in 1976 mede-ontdekker van het ebolavirus in Zaïre, ooit Belgisch Congo. Hij dacht toen dat dat een ziekte was die af en toe regionaal voor onheil zou zorgen, maar niet voor een grote catastrofe. Bijna 40 jaar later vreest hij voor "een onvoorstelbare catastrofe".
"Ik dacht dat
ebola, in vergelijking met aids of malaria, niet zo'n groot probleem zou vormen omdat de uitbraken altijd kort en plaatselijk waren. Maar in juni werd het mij duidelijk dat het dit keer helemaal anders was."
Tegen The Guardian zegt Piot dat er sprake is van de 'perfecte storm.' "Elke individuele omstandigheid is wat erger dan anders en zij klitten vervolgens samen tot een ramp. Sommige betrokken landen kwamen net uit verschrikkelijke burgeroorlogen, vele artsen waren gevlucht en het gezondheidssysteem stuikte in elkaar. In heel Liberia, bijvoorbeeld, waren er in 2010 amper 51 dokters en velen van hen zijn inmiddels zelf overleden aan ebola."
"Daarom ben ik zo bang voor Nigeria, met enorme steden als Lagos en Port Harcourt. Als het ebolavirus zich daar verspreidt, zou dat een onvoorstelbare catastrofe zijn." "Het zou voor iedereen nu duidelijk moeten zijn: dit is niet langer zomaar een epidemie. Dit is een menselijke catastrofe. We hebben niet alleen medisch personeel nodig, maar ook logistieke experten, trucks, jeeps en voedsel. Zo'n epidemie kan een hele regio destabiliseren.