Je hebt geleerd dat een verse appel of kiwi het gezondst is, maar de afgelopen jaren blijkt uit steeds meer studies dat diepvriesfruit misschien nog wel beter is. Hoe zit het nu?
Ten eerste is, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt, de productie van diepvriesfruit natuurlijker. “Het grootste voordeel van diepvriesfruit is dat men het productiemoment en consumptiemoment loskoppelt van elkaar, wat maakt dat men de producten economischer op de markt kan brengen”, verklaart Nele Cattoor van Vegebe, de beroepsfederatie van de Belgische groenteverwerkende industrie in Het Laatste Nieuws. “Fruit voor de diepvries kan men dus op een natuurlijke manier in het seizoen — zonder gebruik van plastic, kassen, verwarming, belichting... — verwerken.
Uit de laatste langdurige wetenschappelijke studie blijkt bovendien dat diepvriesfruit net zo zo gezond is als vers fruit. “Uit een onderzoek van de University of Georgia is gebleken dat er geen verschil is”, weet diëtiste Sanne Mouha. “De onderzoekers hebben gedurende twee jaar het vitaminegehalte onderzocht van zowel vers fruit, diepvriesproducten als van fruit dat vijf dagen thuis bewaard werd vooraleer het geconsumeerd werd. Uit de resultaten bleek dat er geen verschil in vitaminegehalte is tussen vers fruit en diepvriesproducten én dat er minieme, maar niet-significante verschillen zijn tussen fruit dat thuis enkele dagen bewaard werd en diepvriesproducten. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het vitaminegehalte. Zowel vers als diepvriesfruit kunnen absoluut in een gezond voedingspatroon.”
Bron(nen): HLN