Je moet er niet aan denken om te koken, maar pizza of patat bestellen is weer zo
ongezond. Sushi lijkt dan de perfecte oplossing. Het is immers niet gefrituurd, zit niet vol gesmolten kaas en zalm is gezond, niet waar? Dat valt helaas tegen. Ga je naar een goed Japans restaurant dan bestaat de sushi over het algemeen voor de helft uit vis en groente en voor de helft uit rijst. Dan is het best gezond, maar bij goedkopere afhaalrestaurants of in de supermarkt bestaan de rolletjes voor wel 80 procent uit rijst. Diëtiste Sanne Timmermans: "Supermarkten voegen meer rijst toe om de prijs te drukken. Aan de rijst van sushi wordt bovendien sushi-azijn toegevoegd om die langer op kamertemperatuur te kunnen bewaren. Die bevat vaak waanzinnig veel suiker, soms wel 62,3 gram per 100 gram." Bovendien eten we te veel. Een normale portie zou moeten bestaan uit maximaal acht stukjes. Voor Japanners is sushi een bijgerecht. Maar wij eten soms wel twee tot drie keer zoveel. Twintig stukjes bevatten zo'n duizend kilocalorieën. Dat is evenveel als een patatje mayo met een frikandel speciaal of anderhalve pizza margarita.