Maakt de omvang van een ei iets uit? In de handel worden
eieren vaak ingedeeld in categorieën zoals klein, medium, groot en extra groot, wat vooral van belang is voor recepten waarin de hoeveelheid ei specifiek is aangegeven. De grootte van een ei kan invloed hebben op de kooktijd, bijvoorbeeld bij het koken of bakken, maar heeft over het algemeen geen invloed op de smaak van het ei zelf.
De smaak is vooral
afhankelijk van het dieet van de
kip, maar niet van de grootte van het ei. Eieren van kippen die een gevarieerd dieet hebben gehad, kunnen een rijker smaakprofiel hebben in vergelijking met kippen die een standaardvoer krijgen. Specifieke voedingsstoffen in het voer, zoals omega-3 vetzuren of bepaalde granen, kunnen de samenstelling van het ei licht beïnvloeden, maar dit zegt meer over het voer dan over de grootte van het ei[.
Qua gezondheidsvoordelen zijn er ook geen verschillen tussen kleine en grote eieren. Eieren zijn een goede bron van eiwitten, vitamines en mineralen, ongeacht hun grootte. Ze bevatten cholesterol in de dooier, maar recent onderzoek suggereert dat de consumptie van eieren in matige hoeveelheden past binnen een
gezond en gevarieerd dieet zonder nadelige effecten op het cholesterolgehalte voor de meeste mensen. Maar pas op: wat voor de ene persoon geldt, is niet noodzakelijkerwijs van toepassing op iedereen.