Mannen die graag pittig en scherp
eten, hebben hogere testosteronwaarden, althans dat blijkt uit het onderzoek van de universiteit van Grenoble. Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Het speelt een rol bij het libido en is gerelateerd aan agressiviteit en risicogedrag. Bij pittig eten gaat het om de stof capsaïcine, het actieve bestanddeel in chilipepers. Voor het onderzoek moesten 114 mannen tussen 18 en 44 jaar een bord met aardappelpuree op eten. Ze mochten er naar believen chilisaus en
zout aan toevoegen. De mannen die kozen voor meer pikante saus, hadden hogere testosteronwaarden in hun speeksel dan mannen die de saus minder gebruikten. De voorkeur voor grote hoeveelheden zout had geen invloed op de hoeveelheid testosteron. Het verband was duidelijk, maar de achterliggende reden is dat niet. "Een aantal factoren, zowel genetisch als psychologisch en sociaal, kunnen de voorkeur en consumptie van voeding met capsaïcine beïnvloeden", aldus de onderzoekers.