De verlichting in een restaurant is van invloed op wat we bestellen. Hoe lichter het restaurant, hoe groter de kans dat we voor een gezonde maaltijd met minder calorieën kiezen. Dat is aangetoond in een studie van de Universiteit van Florida. De onderzoekers keken naar de bestellingen van 160 klanten van vier restaurants op verschillende locaties. Een lunch of diner in een goed verlichte ruimte deed de kans om te kiezen voor gezonde producten, zoals gegrilde vis, groenten en kip met 16 tot 24% stijgen. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat we met een heldere verlichting alerter zijn en daardoor gezondere keuzes maken. Daar is wel wat voor te zeggen, want als de gasten cafeïne kregen toegediend of een waarschuwingssignaal hoorden in een donkerder restaurant kozen ze ook voor minder calorierijke gerechten. In een Amerikaanse studie uit 2012 is ook gebleken zachte muziek in een fastfoodrestaurant ervoor zorgde dat de klanten minder aten en met meer plezier. Moeten we dat diner bij kaarslicht dan maar vergeten? Nee, want dat heeft ook zijn voordelen. Je bestelt weliswaar gerechten met meer calorieën, maar je eet langzamer en wat minder dan in restaurant met meer verlichting. Blijf alert en met een sfeervol muziekje erbij, komt het met die calorieën misschien toch nog goed.
Bron(nen): RTBF